Wijnerijen

Onze nieuwe huisstijlAnekdotes

Posted by Filip De Wit 03 Dec, 2017 19:53

Je hebt het misschien al opgemerkt, maar beetje bij beetje passen we onze huisstijl aan.

Centraal staat een mooie afbeelding die veel vertelt over wie we zijn en wat we doen. Het is een foto die we geselecteerd hebben uit een grote database met stockfoto’s. Ze sprak ons onmiddellijk aan.
Het is ochtend en licht bewolkt, in de verte,op de achtergrond zijn er nog wat meer donkere wolken die het licht van de wassende zon nog niet ontvangen. Op de foto sta je aan de rand van een mooi verzorgde wijngaard die op een heuvelflank ligt. Uit het tijdstip en de stand van de zon kan je afleiden dat de wijngaard optimaal naar het zuiden gericht is. De ranken hebben mooie dikke stammen, die hebben dus al een respectabele leeftijd, de zgn. ‘Vieille Vignes’ en zullen mooie geconcentreerde wijndruiven voortbrengen. Ze hebben al mooie bladeren maar nog niet uitbundig veel, er zijn al een paar uitlopers zichtbaar, en het gras groeit al wat hoger, dus schatten we dat de foto ergens vanaf half mei genomen moet zijn. Het is een mooie en verzorgde wijngaard, de wijnboer besteedt veel zorg aan zijn druivelaars, hij werkt minstens ‘biologisch’. Tussen de rijen met druivelaars laat hij het gras groeien, enkel aan de voet van de druiven is het mechanisch verwijderd. Er is ook voldoende plaats tussen de druivenstokken, hij mikt dus niet op hoge rendementen, die zijn wijn enkel maar zouden ‘verwateren’.

In de verte kijk je over de laagvlakte. Die is gevuld met een mooie ochtendnevel zoals die ook in het voorjaar voorkomt in heuvelachtige streken. Als je dit in het najaar zou hebben, en je hebt ook in de vlakte wijngaarden staan, zou je wel eens heel mooie ‘vendange tardive’ wijnen kunnen maken dankzij de ‘pourriture noble’. Maar dan moet je wel zeker zijn dat de zon de nevels tegen de middag kan doen wegdampen. De ‘pourriture noble’ zorgt voor uiterst kleine gaatjes in de schil van de druif en de zonnewarmte kan daar in de namiddag het water uit de druif laten weg verdampen, zo blijven de mooie smaakstoffen en suikers meer geconcentreerd achter in de druif (denk maar aan de bekende Sauternes, Loire-, Elzas- en Moezel-‘Vendage Tardive’ wijnen !).

Het mistige landschap doet ook wat geheimzinnig aan, wat zou daar onder die nevel nog te vinden zijn, nog meer wijngaarden, en dorpje, … ? Als je wat inzoomt zie je in het begin een paar gebouwen, misschien is dat het domein van de wijnboer.
De mystiek symboliseert ook de geheimen van het wijn maken. Kleine eencellige gistcelletjes doen het werk voor de wijnboer, maar hij moet wel weten hoe hij ze daartoe kan aanzetten en hoe ze in toom te houden. De wijnboer moet met al zijn métier er elk jaar voor zorgen dat hij de druiven goed verzorgt en op het juiste moment oogst om opnieuw wijn van e maken die zijn eigen stijl reflecteert.

En voor de ‘close’ insiders, we zijn uiteraard ook gevallen voor de mooie paarse indrukken op de foto. Ja wij houden van paars !

Zeg nu zelf, ’s avonds in je zetel, een boek lezen of een aangename conversatie houden met een mooi glas rode wijn met diep-paarse indrukken in de hand … het leven kan goed zijn !!



De ProvenceAnekdotes

Posted by Filip De Wit 03 Dec, 2017 19:48

Sommigen onder jullie weten dat ik elke week maandag op cursus 'Sommelier' ga. Een moment om naar uit te kijken.

Afgelopen maandag was voor mij een 'speciale' les. Een les waar altijd nostalgie en vakantiegevoelens aan gekoppeld zijn. Nostalgie omdat ik er gestudeerd, gewerkt en gewoond heb. Vakantiegevoelens omdat ik er altijd terug graag op vakantie ga.

Ik heb het dan ook over de 'Provence' in Frankrijk. De meesten onder jullie kennen de Provence als de warme vakantiestreek tussen de Alpen en de Middellandse Zee. De streek geassocieerd met blauw-paarse lavendel velden en de zonnebloemschilderijen van Vincent Van Gogh.

Voor mij is het ook de streek waar het in de winter best koud kan zijn (ja ik heb ooit in januari de rijm op de straten van Marseille zien liggen! ). De stad waar ik als 'petit-Belge' redelijk wat werd aangesproken in de straten van Marseille over den 'Brusselse tuveneir' (Raymond Goethals) die Olympic Marseille veel successen heeft laten vieren.
De streek die zo rond dit moment volledig in de ban raakt van de 'Santons de Provence', de Provencaales variant van handgemaakte kerststalbeeldjes. De kunstenaars die die beeldjes maken trekken nu alle dorpen rond om hun beeldjes te verkopen zodat iedereen tijdig de kerststal kan vullen.

Bovenal, het is de streek waar ik de koning der Provençaalse wijnen heb leren kennen, de rode Bandol, ondertussen een all-time-favourite voor mij !!

Ik was er gisteren, na de les nog wat over aan het mijmeren en bij toeval (dat officieel niet bestaat) kreeg ik telefoon van Céline uit Aix-en-Provence. Zij is samen met haar man Harry eigenaar van Domaine La Mongestine, waarvan wij bij Le Vin du Bâché de rode, witte en rosé Côteaux d'Aix-en-Provence van importeren. Ze belde om te horen hoe het met de verkoop ging en ze vertelde dat ze al volledig in de ban was van de ... Santons !

Maar terug naar de les nu.

Eén van de belangrijkste zaken is dat de wijnen er niet noodzakelijk goedkoop zijn !
Je vindt er zowel de witte, rode en typische rosé wijnen die we vooral in de zomer zo leuk vinden er zijn 13 AOPs degene die jullie het meest bekend in de oren klinken zijn waarschijnlijk de 'Côtes de Provence', Côteaux d'Aix-en-Provence' en evt .de 'Côteaux Varois' ? De meest 'iconische' voor mij zijn echter de rode 'Bandol' en de witte 'Cassis'. (Alleen al het dorpje Cassis is absoluut de moeite waard om te bezoeken.) En dan heb je nog een aantal kleinere appellaties zoals 'Bellet', 'Palette', ....
Maar waarom zijn de wijnen er niet altijd aan de goedkope kant ? Wel, een deel van de appellaties is klein, en heeft een laag productieniveau ( van de meeste kan je in België zelfs geen wijn vinden) en een heleboel domeinen en châteaus worden meer en meer opgekocht door rijke Franse industriëlen of door beroemdheden, zoals het voormalige koppen Brad & Angelina.

Maar het mag gezegd, de Brangelina rosé-wijn (Château Miraval) mocht er best wezen !!

En nu, tijd om die Santons van ons maar eens te gaan zoeken op zolder !!!



Eenvoud maakt gelukkig !Anekdotes

Posted by Filip De Wit 03 Dec, 2017 19:45

De simpele dingen in het leven kunnen je toch zo gelukkig maken ! Bij Le Vin du Bâché verkopen we niet alleen bio- en biodynamische wijn, maar we proberen de het bio leven ook een beetje uit te dragen, zonder er daarom in te overdrijven.

Hoe leuk kan het wel niet zijn om zaterdagochtend, 's morgensvroeg op te staan met een mooi herfstzonnetje. Je merkt dat het net niet gevroren heeft buiten en met een heerlijk geurend kopje koffie staar je vanuit de keuken naar de tuin, en je denkt; "ah ja, ik heb nog wat groentjes in de moestuin die eigenlijk dringend geoogst moeten worden."
Dus effe snel de tuinklompen aan en met een grote kom en een snijmes de tuin op weg naar het kleine stukje moestuin dat we vanachter hebben liggen.

De lucht ruikt vers, het is wat killig en de bladeren ritselen onder je voeten, maar het buitenlicht is fantastisch. De groentenbedden liggen vol afgevallen eikenbladeren, gelukkig, ze hebben de overgebleven groenten beschermd tegen de eerste lichte vorst.

De moestuin heeft nog wat verborgen schatten; er zijn nog zo'n 5 kroppen andijvie (overheerlijk met een beetje witte saus en wat nootmuskaat ! ), daarnaast staan ook nog 2 bussels met groene selder waar we een heerlijk bio-herfst-soepje mee kunnen maken.
En wonder-boven-wonder, onder de bladeren zat ook nog het laatste kleine kropje eikenbladsla.

Ondertussen staat de soep op het vuur, een mooie mix van pompoen (die eerder al uit de eigen moestuin kwam), groene selder, knolselder en wortelen. Lekker om terug op temperatuur te komen na een fijne herfstwandeling.
En de andijvie en sla zijn gewassen. Daar gaan we morgen van genieten samen met een stukje vers wild van onze slager én een leuk fles wijn van Le Vin du Bâché uiteraard.

En dit zijn voor ons nu de kleine dingen waar je blij van kan worden. 'Simpele' groentjes uit de eigen tuin, die je zelf gezaaid, geplant, gekweekt en geoogst hebt. En waar je zelf je maaltijden mee maakt en van geniet. Daar kan toch geen enkel supermarkt-surrogaat-fabriekproduct tegen op ?

Dat is voor ons ook de hoofdreden om bio- en biodynamische wijn te verkopen. Werken met eerlijke wijnboeren, die volledig achter hun product kunnen staan om ons en jullie te kunnen laten genieten van hun (soms heel harde) werk. Boeren die met veel respect voor de natuur en omgeving, zorg besteden aan niet alleen hun wijnranken, maar aan heel de wijngaard en de wijnmakerij, van letterlijk de bodem waarin de wijnrank groeit, tot de bodem van de fles !

Geniet van jullie weekend !!!!!!

Groeten,

Filip en Eef van Le Vin du Bâché